4.0 GPA mi yoksa müfredat dışı aktiviteler mi?

Ahmet Akif Kasım
4 min readMar 12, 2023

--

Merhaba herkese, ben Ahmet Akif. İbn Haldun Üniversitesi İktisat ve İşletme bölümlerinde son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda Ekonomi ve Finans Kulübü’nün başkanlığını yapıyorum. Bu yazımda sizlere üniversite öğrencilerinin eğitim hayatlarında çok önemli yer tutan ancak bir o kadar da aksatılan bir konudan bahsedeceğim: müfredat dışı aktiviteler.

Günümüzde ailelerin çocuklarından bekledikleri bir sivil toplum kuruluşunda gönüllü çalışmak veya bir enstrumanda uzmanlaşmak yerine yüksek bir not ortalaması ile üniversiteden mezun olmalarıdır. Peki siz hangisini feda ederdiniz? Not ortalamanızı mı yoksa ders dışı aktivitelerinizi mi? Aslında, 4.0 GPA skoruna sahip olsanız bile akademik müfredat sizi belki de gerçek hayata tam anlamıyla hazırlamayabilir. Gelişmiş ülkelerde uzun zamandır oturmuş olan müfredat dışı aktivite kültürü son yıllarda ülkemizde önemsenmeye başlanmış gibi görünüyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri ise her ne kadar iyi üniversitelerde lisans veya lisansüstü eğitim almak için yüksek bir not ortalamasına sahip olma ihtiyacınız olsa da sizi değerlendiren komisyon kendinize derslerin haricinde ne kattığınız konusunda oldukça ilgili oluyor. Burada da kendinizi geliştirmek ve eğer yeri geldiğinde de mülakatınızdaki kişileri etkilemek istiyorsanız müfredat dışı etkinliklere iyi bir mesai harcamanız gerekiyor.

Müfredat dışı aktiviteler size kendinizi tanımayı ve ilgi alanlarınızı öğrenmenize yardımcı olur. Bu aktiviteler sayesinde yapacağınız veya yapmak istemeyeceğiniz işler konusunda fikir sahibi olursunuz çünkü üniversite müfredatları akademik müfredatlardır ve bazı bölümler dışında genelde kariyeriniz hakkında size bir pencere açmazlar. Buradan aldığınız dersler sizlere bir pozisyonda nasıl davranılması gerektiğini öğretir ancak o pozisyonun nasıl bir yer olduğunu öğretmez. İşte burada üniversite derslerinin size vermediği şeyleri deneyimleyebileceğiniz müfredat dışı aktiviteler devreye girer. Peki, gelelim nedir bu müfredat dışı aktiviteler…

1. Gönüllülük Faaliyetleri

Gönüllük faaliyetleri kâr amacı gütmeden yapılan, genellikle toplum hizmeti olan faaliyetlerdir. Üniversite döneminde kendinizi iyi ve mutlu hissedeceğiniz bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) bulabilir ve orada gönüllü olarak çalışabilirsiniz. Gönüllü çalışma size size bir başarı ve amaç duygusu verir. Ayrıyeten, gönüllü çalışma daha bağlı ve değerli hissetmenize yardımcı olabilecek yeni insanlarla tanışmanıza yardımcı olarak stres, yalnızlık, sosyal izolasyon ve depresyonla mücadeleye yardımcı olur.

Photo by ray sangga kusuma on Unsplash

2. Sportif Aktiviteler

Sportif aktiviteler belki de çoğumuzun çok sık karşılaştığı ve içinde olduğu müfredat dışı aktivitelerin en önemlilerinden biri. Türkiye’de yaygın olarak oynanan futbol, basketbol, voleybol, masa tenisi gibi sporların üniversite takımına girerek ulusal turnuvalara katılabilir ve bu tecrübeyi deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca, spor size bazı yetenekler kazandırır: çoklu görev, zaman yönetimi ve hatta liderlik becerileri gibi. Sportif aktivitelere zaman harcayarak bu yeteneklerinizin gelişiminde katkıda bulunabilir, aynı zamanda yeni arkadaşlar edinerek sosyal çevrenizi genişletebilirsiniz.

Photo by Lars Bo Nielsen on Unsplash

3. Online Kurslar

Özellikle Covid-19 pandemisinin getirdiği uzaktan eğitim dalgasından sonra çevrimiçi kurslar büyük önem kazanmaya başladı. Bu eğitimlerden alacağınız sertifikaları CV’nize ekleyebilir ve aynı zamanda eğitmenlerle bağlantı kurabilirsiniz. Burada önemli olan şey itibarı yüksek olan platformları tercih etmek. Örneğin, Coursera ve Udemy gibi. Bu çevrimiçi eğitim platformlarına da üniversite mailinizle girebilir ve öğrencilere özel indirimlerden faydalanabilirsiniz.

Photo by Nick Morrison on Unsplash

4. Yarı-Zamanlı Bir İş Bulma

Bu zamana kadar yazdıklarımız genellikle maddi beklentisi olmayan işlerdi ancak yarı-zamanlı bir iş bulursanız hem piyasayı canlı görmüş hem de harçlığını çıkartmış olursunuz. Bu işlere başvurular için LinkedIn, Kariyer.net ve şirketlerin özellikle kendi kariyer websitelerini takip edebilirsiniz. Buradan kazandığınız tecrübeler size nerede çalışmak isteyip nerede çalışmak istemediğiniz konusunda çok önemli fikirler verecek.

Photo by Eric Prouzet on Unsplash

5. Stajı İhmal Etmeyin

Her ne kadar yarı-zamanlı işler stajlarla kıyasla daha çekici gelse de stajlar kısa vadeli olduklarından dolayı size ciddi tecrübe katar. Bu staj başvurularını ve duyurularını da üniversitenizin kariyer merkezinden veyahut CBİKO tarafından düzenlenen Ulusal Staj Programı aracılığıyla bulabilirsiniz.

Photo by Desola Lanre-Ologun on Unsplash

6. Dil Öğrenin

“Bir dil bir insan, iki dil iki insan” demişler zamanında. Bu sözü duyarak büyüdük biz de. Üniversite özellikle uluslararası öğrencilerle kaynaşabileceğiniz ve dil pratiği yapabileceğiniz bir ortam sunar size. Fırsattan istifade dil becerilerinizi geliştirmeyi unutmayın çünkü günümüzde en az iki dil bilmeyen insanın piyasada kendine yer bulması oldukça zor gözüküyor.

Photo by Brett Jordan on Unsplash

Evet gelelim sonuca. Müfredat dışı aktiviteler özellikle üniversite çağından bir öğrenci için en az akademik faaliyet kadar önemli. Ancak bu demek değil ki not ortalamamızdan feragat edip kendimizi ders dışı aktivitelere vereceğiz. Örnek aldığımız kişilerin çoğu bu ikisini bir senkronizasyon içinde yürütmeyi başarmışlar ve bunun yollarını da bizlere podcastler ve konuşmalar aracılığıyla anlatmışlar.

--

--